Kidscoaching 2b Happy

Herken je dit?

Je ziet dat je kind niet lekker in zijn/haar vel zit. Het heeft onverklaarbare buik- of hoofdpijn, moeite met slapen, is veel aan het piekeren, heeft geen trek, moeite met stilzitten, of het kan zomaar opeens heel erg boos worden dat hij/zij onbereikbaar is. Je wilt dat jouw kind de aandacht krijgt die het verdient en dat het weer lekker in zijn/haar vel komt te zitten, zonder dat er iemand is die eerst een diagnose moet stellen. Puur omdat je het beste voor je kind wilt.

Als kindercoach staat het kind bij mij altijd centraal en mag het zijn zoals het is. Met mijn professionele, sensitieve en rustige houding onderzoek ik samen met het kind spelenderwijs en zonder oordeel:
– waar het kind moeite mee heeft;
– wat zijn/haar behoeften zijn;
– welke talenten, kwaliteiten en kracht het kind heeft;
– hoe het kind zijn/haar kwaliteiten, talenten en kracht kan inzetten wanneer het het lastig heeft.

Als ouder/verzorger ga je samen met je kind aan de slag en leer je de ontdekte talenten, kwaliteiten en kracht van je kind toe te passen; thuis, op school en in andere voorkomende situaties. Door dit samen met je kind te doen, wordt jullie verbinding nog sterker en leren jullie elkaar nog beter te begrijpen.

Hoe ziet het coachtraject eruit?

Het traject start met een intakegesprek met de ouder(s)/verzorger(s). Aansluitend aan dit gesprek is er een korte kennismaking met het kind. Daarna volgen een paar sessies waarin het kind en ik elkaar beter leren kennen en we samen op zoek gaan naar antwoorden op verschillende vragen. Hierbij kun je denken aan wat de behoefte/hulpvraag van het kind is, wat het lastig vindt of waar het moeite mee heeft, maar ook naar de kwaliteiten, talenten en kracht van het kind. Dit onderzoeken gebeurt door met het kind te spelen, te kletsen en methodieken en creatieve werkvormen in te zetten zoals tekenen en kleien e.d..

Wanneer duidelijk is wat de behoefte/hulpvraag van het kind is, gaan we aan de slag met het kind zichzelf bewust te laten worden van deze behoefte/hulpvraag, waar het last van heeft en het te laten voelen, oefenen en ervaren van zijn/haar kwaliteiten, talenten en kracht. Hierdoor wordt de zelfredzaamheid vergroot en leert het kind hoe het obstakels in de toekomst kan overwinnen. Op deze manier komen het kind en de ouders/verzorgers weer in balans.

Tussentijds kan er, indien nodig of wenselijk, een tussenevaluatie plaatsvinden. Het traject wordt in overleg met de ouders/verzorgers en het kind afgesloten wanneer het kind en de ouders/verzorgers hier klaar voor zijn. Op dat moment plannen we een eindevaluatie in waarin we vieren wat het kind allemaal heeft bereikt.

Methodieken

De methodieken die ik veelal gebruik in mijn coachsessies zijn:
– speltherapie
– familieopstellingen
– focus en sensen
– creatieve werkvormen
– voice dialogue